Apakah Jenis Usahawan Yang Ada Pada Diri Anda?

Silhouette

Ada suatu masa dahulu, ramai remaja dan orang muda teringin nak menjadi penyanyi, pelakon, dan atlit sukan. Sekarang, giliran usahawan pula. Kalau kita tengok di television, terdapat pelbagai jenis realiti show seperti The Apprentice, Shark Tank, dan lain-lain. Di media sosial juga menaikkan lagi populariti selebriti usahawan tempatan seperti Neelofa, Vivy Yusof, dan Aliff Syukri.

Apakah itu seorang usahawan?

Silhouette

Secara ringkas, usahawan adalah seorang yang berani membawa idea mereka menjadi realiti. Mereka seorang yang kuat berinovasi, kreatif, berkeyakinan diri dan berani mengambil banyak risiko membuka market baru. Mereka juga mewujudkan pekerjaan kepada orang ramai dan menyumbang kepada ekonomi.

Tapi ingat. Bukan semua usahawan adalah sama jenis. Seperti tokoh-tokoh ekonomi kita, terdapat pelbagai jenis usahawan yang membawa cara-cara yang berbeza untuk berjaya di dalam perniagaan. Walaupun perbezaan antara jenis-jenis usahawan ini bergantung pada keperibadian (personality) dan latar belakang mereka, pakar-pakar telah mengenal pasti 5 ciri-ciri yang ketara.

 • Usahawan berinovasi tinggi 
 • Usahawan jenis hustler (bekerja keras/ pulun)
 • Usahawan mengambil idea yang sedia ada 
 • Usahawan yang penyelidik 
 • Usahawan yang melabur 

Dengan memahami ciri-ciri ini, anda dapat mengenalpasti apakah jenis usahawan yang ada pada diri anda. Ia akan memberi anda keyakinan diri untuk berjaya.

5 Jenis Usahawan

Mari kita lihat beberapa jenis-jenis usahawan, peranan mereka, dan bagaimana setiap jenis mempengaruhi kejayaan perniagaan mereka:

Kuat Inovasi

Usahawan yang kuat inovasi  adalah seorang yang membawa idea-idea baru dan mengubahnya menjadi perniagaan yang berdaya maju.

Dalam kebanyakan kes, usahawan ini mengubah cara orang berfikir dan bertindak. Usahawan sedemikian cenderung menjadi sangat ghairah dan obsesif, memunculkan motivasi mereka dari sifat unik perniagaan mereka.

Usahawan inovatif juga mencari cara baru untuk memasarkan produk mereka dengan memilih strategi perbezaan produk yang membuat syarikat mereka menonjol diri. Dan kadang-kala ia juga mencipta pasaran baru.

Kita dapat lihat tokoh usahawan yang sedang berada dalam proses inovasi iaitu Tony Fernandes. Siapa tak kenal AirAsia yang telah berjaya mengubah industri pelancongan dan penerbangan. Beliau tidak berhenti di situ sahaja, malah berjaya menghidupkan perniagaan Tune Hotel, Tune Mobile, dan BigPay yang hidup dalam ekosistem industri pelancongan dan luar.

Kelebihan Menjadi Usahawan Berinovasi:

 • Kalau berjaya disambut oleh ramai
 • Biasanya dapat membina industri dan pasaran tersendiri.
 • Tanpa pesaing (terutama masa awal-awal).

Kelemahan Menjadi Usahawan Berinovasi:

 • Modal tinggi untuk menghidupkan idea anda
 • Menghadapi rintangan kuat
 • Mengambil masa untuk berjaya

Keupayaan seorang usahawan inovatif untuk membayangkan cara berfikir yang baru menjadikan mereka menonjol dari orang lain. Namun, ia memerlukan modal yang tinggi, kesabaran dan komitmen untuk membawa inovasi yang benar kepada kehidupan.

Bekerja Keras (Hustler)

Usahawan jenis bekerja keras, atau hustler, tidak mengerti perkataan letih. Dia tidak membazir masa berfikir lama sangat, malah sentiasa bersedia bekerja keras dan sanggup mengotorkan tangan untuk berjaya. Mereka selalu memulakan langkah kecil dan berfikir tentang usaha secara bertentangan iaitu dengan meningkatkan modal bagi mengembangkan perniagaan mereka.

Usahawan jenis ini  menjadikan impian mereka sebagai satu dorongan untuk bekerja keras. Mereka tidak membenarkan kegagalan atau kekangan untuk menghalang mereka. Mereka menjadi lebih fokus dan mampu untuk menyingkirkan semua jenis gangguan, dengan mengambil risiko jangka pendek.

Satu contoh baik usahawan bekerja keras adalah Dato’ Haji Ramly Mokni. Siapa di Malaysia yang tidak pernah makan burger Ramly? Beliau asalnya bekerja sebagai seorang pemotong daging pada tahun 1978. Pada masa itu, negara kita sedang kecoh isu halal haram. Jadi, beliau memutuskan untuk mencuba buat burger sendiri yang halal dan bersih.

See also  5 Tips Berniaga Sambil Bekerja

Sambutan pada masa itu tak berapa sangat sebab orang kita tak minat sangat dengan burger. Tetapi, dalam setahun, beliau dapat menjual 200 keping sehari. Kemudian dapat sehingga 3000 sehari. Dalam tahun 1980, terwujudnya kilang pertama Ramly Burger kerana pada masa ini, jualannya mencecah 10,000 keping burger setiap hari.

Sekarang, jualan tahunan Ramly Burger melebihi RM1billion dengan mengeluarkan daging burger, sosej, sos, bebola daging, nuget, daging kisar dan bermacam lagi.

Ramly Burger telah mewujudkan suatu industri kecil menjual burger di tepi jalan, yang membuka peluang kepada ramai pemuda untuk memulakan perniagaan francais mereka tersendiri.

Kelebihan Menjadi Usahawan Bekerja Keras:

 • Mereka akan banyak bekerja
 • Tidak akan mudah berputus asa
 • Menjadikan kegagalan sebagai pembakar semangat

Kelemahan Menjadi Usahawan Bekerja Keras:

 • Hanya mementingkan kerja keras tanpa mempedulikan nilai menaikkan modal.
 • Susah untuk bekerjasama dengan mereka yang tidak memiliki cara kerja yang sama.
 • Selalu akan bekerja terlalu keras.

Walaupun kebanyakan usahawan bekerja keras tidak akan pernah berputus asa, ramai juga antara mereka yang sanggup mencuba apa-apa sahaja cara untuk berjaya walaupun mereka kehilangan banyak peluang dan menemui kegagalan. Mereka memerlukan masa yang  lebih lama untuk mencapai impian berbanding kebanyakan jenis usahawan lain.

Ramai juga yang gagal atas kehilangan semangat. Lihat di sini bagaimana caranya untuk mengekalkan momentum dalam perniagaan.

Membaca Pasaran Yang Sedia Ada

Terdapat usahawan yang tidak perlu membuat produk atau servis baru. Usahawan jenis ini mengambil barangan yang telahpun terbukti di pasaran, kemudian mengubahnya untuk menjadi lebih baik. Mereka sentiasa mencari cara untuk menghasilkan sesuatu produk yang lebih baik agar mampu mendapat tempat di pasaran.

Usahawan yang pandai membaca pasaran adalah sebahagian daripada usahawan jenis inovasi, dan sebahagian lagi daripada usahawan jenis bekerja keras, di mana mereka tidak berpegang kepada barangan tertentu atau yang ditetapkan. Mereka mempunyai keyakinan diri yang tinggi.

Noor Neelofa binti Mohd Noor, atau lebih dikenali Neelofa, merupakan seorang selebriti yang telah berjaya menceburi dunia perniagaan juga. Beliau bijak membaca pasaran dan menjual produk yang mempunyai permintaan yang tinggi.

Jenama tudung muslimah yang kini terkenal antarabangsa adalah Naelofar Hijab. Dari tahun 2014-2015, beliau berjaya menjual sebanyak 10 juta helai tudung. Jenama ini kini dijual di 37 negara termasuk Singapura, Brunei, Indonesia, Australia, UAE, England dan Eropah.

Satu lagi produk yang mendapat permintaan tinggi adalah produk dari Korea iaitu susu pisang, dengan menggunakan jenama Nilofa Banana Milk by Neelofa. Beliau juga mempunyai produk kanta mata (contact lens) Lofalens

Kelebihan Menjadi Usahawan Jenis Ini:

 • Memperbaiki idea bisnes adalah mudah dan kurang tekanan
 • Boleh menjadikan idea asal sebagai penanda aras kemajuan anda
 • Boleh belajar dan mengelakkan kesilapan yang sama seperti penyumbang idea.

Kelemahan Menjadi Usahawan Jenis Ini:

 • Idea mereka selalu dibandingkan dengan idea asal
 • Risiko untuk di lupakan jika produk yang lebih baru dihasilkan
 • Perlu untuk sentiasa melakukan pembaharuan

Mengambil idea yang sedia ada dan memperbaiki serta memperbaharuinya boleh menjadi satu cara untuk mengembangkan perniagaan. Ia pastinya tidak mempunyai banyak risiko seperti usahawan inovasi tetapi ia tidaklah semudah yang di sangka.

Penyelidik

Walaupun selepas mendapat idea, usahawan penyelidik akan mengambil sedikit masa untuk mengumpul semua maklumat berguna yang mereka ada. Bagi mereka, kegagalan bukanlah satu pilihan kerana mereka telah menganalisis idea itu dari pelbagai sudut.

Usahawan penyelidik percaya bahawa memulakan perniagaan ada peluang yang tinggi untuk berjaya kerana mereka telah melakukan kerja dengan teliti dan terperinci bagi memahami setiap aspek.

See also  Validate Your Idea

Akibatnya, usahawan jenis ini pada kebiasaanya akan mengambil masa yang lama untuk melancarkan sesuatu produk dan membuat keputusan kerana mereka memerlukan asas yang mendalam tentang sesuatu perkara. Mereka ini lebih bergantung kepada data dan fakta daripada naluri dan intuisi

Bagi mereka, tidak ada peluang dan ruang untuk melakukan kesilapan.

Kita dapat lihat tokoh usahawan dalam penyelidikan ialah, Ingvar Kamprad. Siapa tak kenal dengan produk jenama IKEA yang telah mengubah industri perabot dan pembuatan. Beliau berjaya membina satu produk dan syarikat yang cekap, efisen dan murah. Rekabentuk produk IKEA menggunakan bahan dikita semula, dan mudah dipasang oleh sesiapa sahaja. Ini dapat mengurangkan kos-kos pengangkutan dan pekerja.

Dibandingkan dengan syarikat besar lain dari Amerika Syarikat atau lain tempat, jarang sekali terdengar cawangan IKEA di serata dunia yang ditutup atas masalah ekonomi. 

Kelebihan Menjadi Usahawan Penyelidik:

 • Mampu merancang sebanyak mungkin kemungkinan
 • Perancangan dan perniagaan di tulis secara terperinci
 • Fokus pada data dan keputusan dan bukannya kepada perasaan semata 

Kelemahan Menjadi Usahawan Penyelidik:

 • Tidak suka akan risiko dan itu akan menjadi penghalang dalam kemajuan
 • Mengambil masa yang lama untuk bertindak
 • Tidak bersedia untuk menerima kegagalan

Walaupun usahawan jenis ini banyak menghabiskan masa untuk menyelidik dan meneliti data bagi memastikan kejayaan perniagaan mereka, mereka akan cenderung untuk mempunyai tabiat yang terlalu obses dengan angka dan kurang fokus dalam menjalankan perniagaan.

Jika anda berminat untuk belajar cara memulakan bisnes tanpa modal (bootstrap), baca artikel ini.

KL Landscape

Pelabur

Satu perkara yang mengambarkan usahawan pelabur adalah kekayaan yang dimilik oleh mereka. Usahawan jenis ini mempunyai wang dan pakar dalam membeli perniagaan yang menjanjikan keuntungan.

Usahawan pelabur akan mengenal pasti perniagaan dan menilai daya majunya, meneruskan untuk memperolehinya dan mencari orang yang sesuai untuk menjalankan dan membesarkannya.

Tokoh untuk jenis usahawan pelabur dapat di lihat melalui Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary. Walaupun permulaan perniagaannya adalah dengan menjual daging lembu, beliau mempunyai daya keusahawanan yang kuat. Beliau tahu kepentingan aliran tunai dan pelaburan.

Dari tahun 70-an, Tan Sri Syed Mokhtar bermula membina empayar perniagaannya perlahan-lahan. Membina satu per satu. Sehingga kini, beliau terlibat dalam hampir semua industri ekonomi di negara kita dari pengangkutan, padi beras, gula, pendidikan, perbankan, perkilangan, pelabuhan, keretapi dan banyak lagi.

Antara syarikat besar yang berada di bawah pelaburannya termasuk Proton Holdings Modenas, Pos Malaysia, Bernas, MMC, Tradewinds Plantations, dan sebagainya.

Kelebihan Menjadi Usahawan Pelabur:

 • Membeli usaha yang telah di tetapkan adalah kurang berisiko 
 • Tidak perlu risau tentang inovasi.
 • Boleh memberi tumpuan kepada membina sesuatu yang telah melalui pembinaan asas.

Kelemahan Menjadi Usahawan Pelabur:

 • Kebiasaanya perlu membayar harga yang tinggi bagi perniagaan yang baik
 • Menghadapi risiko membeli perniagaan yang bermasalah
 • Berisiko terdedah kepada ketidakpastian yang berkait dengan pendapatan pelaburan.

Ciri-ciri yang wujud dalam usahawan-usahawan ini terikat dengan jiwa dan keperibadian (personality) masing-masing. Ada yang pandai bercakap dan mempunyai karisma, ada yang banyak berfikir dan merancang, dan ada juga yang cepat bertindak. Kejayaan seorang usahawan jatuh pada kepercayaan dirinya sendiri. Dia tidak dapat berjaya jika dia tidak mengenali kekuatan dan kelemahannya.

Jenis-jenis usahawan yand tersenarai di atas hanya sebagai panduan untuk membantu anda mengenali kategori atau kecenderungan anda terhadap perniagaan dan keusahawanan. Moga artikel ini dapat membantu dalam perjalanan keusahawanan anda.

Popular Posts

NEWSLETTER

Sign up NEWSLETTER ini untuk mendapat artikel, video, podcast serta tip-tip penting untuk perjalanan keusahawanan kita bersama.